Сураггүй алга болсон, төөрсөн ойр дотны хүмүүсээ эрэн сурвалжилж байна гэсэн зар Улаанбаатарын гудамж, талбайн хаа нэгтээ харагдах нь байдаг л үзэгдэл болжээ. Эхэндээ бид ямар зар байгааг лавлан харж, таарвал гэрийнхэнд нь хэл дуулгана хэмээн утасны дугаарыг нь хүртэл тэмдэглэн авдаг байв
Химийн ухааны доктор Эрдэнэбатын Уранчимэг нь 1984 онд Чeх улсын Прага хотын “Химийн тeхнологийн дээд сургууль”-ийг амжилттай суралцан төгсөөд Монголдоо гоо сайхны бүтээгдэхүүний эрдэм шинжилгээ, үйлдвэрийн салбарт тасралтгүй, тууштай ажиллаж 1989 онд Монголын анхны гоо сайхны бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгч "Монкрeм" компанийг үүсгэн байгуулжээ. Мон Крем Компани эрхэм зорилго нь эрдэм шинжилгээ, шинжлэх ухаан дээр үндэслэсэн, цэвэр байгалийн гаралтай Монгол брэнд бүтээгдэхүүнийг эх орондоо үйлдвэрлэж, эрүүл органик хэрэглээг ирээдүйдээ өвлүүлэхэд оршдог.
Хүйтний эрч чанга байгаа эдгээр өдрүүдэд малгайгаа өмсөж, дулаан хувцаслахыг танд зөвлөе.
Ковид19 зүрхний хэм алдагдлын талаар УНТЭ-ийн Зүрхний төвийн их эмч Б.Бум-Эрдэнэ мэдээлэл өглөө. Ковид19 халдвараар бүх насныхан өвчлөх эрсдэлтэй боловч өвчилсөн тохиолдолд дараах хүмүүст хамгийн өндөр эрсдэл дагуулж байна. Үүнд: Өмнө нь суурь зүрх судасны өвчтэй Даралт ихсэлттэй Чихрийн шижинтэй Ковид19 халдвар нь зүрхийг гэмтээж агших чадварыг нь сулруулж байна
Цагаан гааны таны эрүүл мэндэд үзүүлэх ач тус:
Монголчууд эрт дээр үеэс хуучин жилийн өвлийн адаг сарын сүүлчийн өдрийн буюу битүүнийг үдэхдээ гэр бүлээрээ шагайгаар “Алаг мэлхий” өрж нааддаг сайхан уламжлалтай билээ. Алаг мэлхийгээр хэдэн ч хүүхэд тоглож болно. Алаг мэлхийг шагайгаар өрж дүрслээд тоглогчид ээлжээр шоо орхино. Энгийн алаг мэлхийн тоглоомонд 92 шагай ордог бол төрт ёсны алаг мэлхийн тоглоомыг 108 шагайгаар тоглодог. Цагаан сарын шинийн нэгний өдөр алаг мэлхийг тоглохдоо толгой талд улаан будагтай дөрвөн шагайгаар дугуйлан өрж, сүүлийг хар будагтай гурван шагайгаар хийдэг
Сар шинийн баярын өдрүүдээр ихэвчлэн хэрэглэдэг хоол, хүнсний илчлэгийн хэмжээ
Аав ээжүүд шинийн 1-ний өглөө хүүхдүүддээ нар мандахаас өмнө босоорой гэж захидаг. Тэгвэл яагаад эрт босох учиртай байдгийг сийрүүллээ. Уур дуугаргаж, утаа гаргаж байгаа айл бүхэн цагаан сарын шинийн 1-ний өглөө яг туулай цагт босдог
Монгол Улсын Шинжлэх ухааны гавъяат зүтгэлтэн, Монголын Үндэсний ШУА-ийн академич, шинжлэх ухааны доктор (ScD), МУИС-ийн профессор, зурхайч Урианхай Лхасрангийн Тэрбиш
Зүүн гараараа харцаганаас цэмцгэрхэн түшиж, ууц сүүл хоёрын уулзвар орчмоос эхлэн өөрийн тийш харцаганы хоёр зураас дагуу цувуулан гурав, гурав эсгэнэ. Мөн сүүлний богтрого орчмын хоёр толионоос дугариг хэлбэртэй хоёр хэсэг өөх хөрслөн халималж авна
Цагаан сарын ёслол нь битүүлэх ба шинэлэх гэсэн хоёр үндсэн хэсгээс бүрдэх ба битүүлэх ёс нь хуучин оныг үдэх, шинэлэх ёс нь шинэ оныг угтах ёслол юм. Энэ өдөр монголчууд аль болох элбэг дэлбэг байхыг хичээдэг нь тэр жилийнхээ амьдралын сайн сайхныг бэлэгдэн буй явдал юм
Монголчууд эрт дээр үеэс Сар шинийн баярыг тэмдэглэж ирсэн бөгөөд олон ёс уламжлал байдгийн нэг нь битүүлэх ёсон билээ. Оны хамгийн сүүлийн өдөр саргүй байдаг учир “Битүүн” хэмээн нэрийджээ. Энэ өдөр бүх зүйл бүтэн битүү байх учиртай
Гарын ариун цэврийг сахих нь олон төрлийн халдварт өвчнөөс сэргийлэх боломжийг олгодог. Гараа савангаар угаах боломжгүй үед спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч хэрэглээрэй
КОВИД-19 халдвараас урьдчилан сэргийлэхийн тулд гараа дор хаяж 20 секундийн турш савандаж угаах хэрэгтэй. Тиймээс гараа савандаж угаацгаая
Өрх гэртээ цэвэрлэгээ, халдваргүйжүүлэлт хэрхэн хийх тухай зөвлөгөө мэдээлэл хүргэе.
Цагаан сарын бууз, баншаа гэртээ хөлдөөгч, хөргөгчиндөө хөлдөөгөөрэй. .
Угаартах үед илрэх шинж тэмдэг болон угаарын хийн хордлогын үед анхны тусламж үзүүлэх аргыг хүргэж байна. .
Амны хаалтууд өөр өөрийн гэсэн онцлогтойгоор гадаад орчноос таныг хамгаалдаг. "COVID-19"-ийн халдвараас сэргийлэх болон бусдыг хамгаалахын тулд амны хаалтыг тогтмол зүүж занших хэрэгтэй
Иргэдийг хоолны хордлого, хоол хүнсээр дамжих халдвараас хэрхэн урьдчилан сэргийлэх талаар дараах зөвлөмжийг хүргэж байна. Хоолны хордлого гарахад нөлөөлөх гол хүчин зүйл бол хоол хүнсний зүйлийг бэлтгэх, болгох, хадгалах, хэрэглэх үеийн эрүүл ахуй, ариун цэврийн шаардлага алдагдах явдал юм.
Баярын үеэр хоол хүнсний халдвар, хордлогоос урьдчилан сэргийлэхийн тулд хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн худалдан авахдаа бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэсэн газар, гарал үүсэл тодорхой эсэх, хадгалах болон хэрэглэж дуусах хугацаа хэтэрсэн эсэх, сав, баглаа боодлын бүрэн бүтэн байдлыг шалган авч хүүхдийнхээ эрүүл мэндэд үүсч болзошгүй эрсдэлээс урьдчилан сэргийлэхийг анхааруулж байна.
Гар, хөл амархан даарах нь цусны эргэлт муу байгаагийнх гэнэ. Харин цусны эргэлт, биеийн халууныг бид өдөр тумын дэглэм, хоолны тэнцвэрээр сайжруулж болох юм. Амархан даардаг, дулаан орчинд дассан хүнээс гадна хөл, гар нь байнга хүйтэн байдаг хүмүүс байдаг
Антибиотик хэрэглэж байх үедээ: